Voor Achterhoekers én door Achterhoekers

Met de RegioDeal “De sleutel tot een energieneutrale woning voor iedereen”, wil Agem de verduurzaming vóór particulieren in de Achterhoek laten uitvoeren dóór aannemers, installateurs en leveranciers uit de Achterhoek. Agem is actief in acht Achterhoekse gemeenten en zet in op een ‘energie-positieve’ Achterhoek door zo snel en goed mogelijk burgers, overheid en bedrijfsleven te verbinden.

Samen met de Achterhoekse gemeenten, Hogeschool Arnhem-Nijmegen én de regionale bedrijven als co-financiers, gaat Agem in een pilot 30 woningen verduurzamen, waarbij de verbonden driehoek van verduurzamingsmaatregelen, energiebespaargarantie én financiering wordt gecombineerd vanuit één consortium van Achterhoekse partijen.
De gemeenten helpen in het vinden van de geïnteresseerde particulieren en zorgen voor het aanhaken van de lokale aannemers, installateurs en leveranciers. HAN-studenten vanuit de minor Circulaire economie onderzoeken best practices, analyseren beschikbare data van verduurzamingsmaatregelen en helpen bij het opzetten en verder uitwerken van business cases.

De lokale uitvoerende bedrijven worden verleid om deel te nemen in een consortium waarin een innovatieve propositie voor de particuliere huizenbezitter wordt uitgewerkt.
Agem is overtuigd dat met de regionale samenwerking een aanbod tot stand kan komen waarmee de verduurzaming van particuliere huiseigenaren een forse stap verder wordt gebracht. Versneller Eric heeft als projectmanager hiervoor de opstart en eerste verkenning uitgevoerd. Hierbij is uiteraard volop gebruik gemaakt van de ervaringen binnen VersnellingNL op het gebied van verduurzaming van particuliere woningen. Met de kennis vanuit zowel regionale als landelijke trajecten is een optimaal voorstel tot stand gekomen.

De voorbereidingen van de implementatie, waarbij de klantreis gedetailleerd is uitgewerkt en de propositie om te komen tot een consortium, zijn voorjaar 2020 door Versneller Eric Kouters uitgewerkt en overgedragen aan Agem.