Met een monomestvergister op eigen erf worden emissies beperkt vanuit de stal door de mest binnen zeer korte tijd in de gecontroleerde omgeving van de vergister te brengen. Hierdoor wordt methaan, een sterk broeikasgas, juist opgevangen en nuttig aangewend als biogas. Het biogas kan verder worden opgewaardeerd tot groengas van aardgaskwaliteit dat in het bestaande aardgasnet wordt ingevoed. Groengas vervangt een deel van het fossiele aardgas en draagt bij aan de nationale opgave om in 2050 aardgasvrij te worden.
Waar ligt de uitdaging op dit moment? Een grote uitdaging is het vinden van voldoende veehouders die mee willen en kunnen doen om te investeren in een gezamenlijk biogas- of groengashub in een specifiek gebied. Veel boeren kennen een onzekere toekomst en overwegen te stoppen vanwege het ontbreken van opvolging in het bedrijf of moeten stoppen vanwege veranderende regelgeving door bijvoorbeeld de ligging nabij een natuurgebied. Wat gebeurt er met de RAV-status van de emissiearme stalvloer? Kan ik straks nog een bepaald aantal koeien houden om de businesscase positief te houden of moet ik verder terug in aantallen. Veehouders zijn voorzichtig door de onzekerheid door regelgeving en de onzekere toekomst op het gebied van landbouwbeleid.
Een extra uitdaging van dit moment is om een grootverbruikersaansluiting op het elektriciteitsnet te krijgen voor de opwaardeerinstallatie van biogas naar groen gas. Deze is door de netcongestie vrijwel nergens realiseerbaar. We houden elkaar hiermee in de greep!
“Hoe meer veehouders er meedoen in een hub hoe beter de businesscase…. Maar hoe krijg je dit voor elkaar met al deze onzekerheden van deze tijd? Kortom veel initiatieven blijven steken in de verkenningsfase omdat er (te) veel onzekerheden zijn voor veehouders.”
Kansen liggen op het gebied van nabehandeling van het digestaat. Dit maakt het ook interessant voor de kleinere veehouders in het gebied om door middel van aanvoer van mest deel te nemen in de hub. Hierbij kan met een aanvullende nabehandelingsstap door bijvoorbeeld een stikstofstripper / kraker van het digestaat een nuttige toepassing worden gemaakt. Samen vergisten in een buurtvergister, als onderdeel van een hub biedt ook kansen. De boeren uit de omgeving leveren de mest zo vers mogelijk aan (ca. 2 keer per week rijden) bij de buurtvergister en ontvangen na vergisting en stikstof strippen de dikke fractie en de vloeibare meststof (Renure) retour. Hierdoor hoeft er minder mest uit een gebied te worden afgevoerd en wordt positief bijgedragen aan de reductiedoelstellingen van dat gebied.
Onzekerheid over het landbouwbeleid en de definitieve uitwerking van de wetgeving rondom Renure maken dat het nog lastig is om deze stap te gaan zetten. Vanuit VersnellingNL roepen wij ons Kabinet en de Europese Commissie en anderen die hieraan een bijdrage kunnen leveren, op om hier snelheid mee te maken. Dit is een belangrijke sleutel in het versnellen van groengashub in Nederland om zo tot emissiereducties te kunnen komen en kringlooplandbouw te stimuleren.
Door dagverse mest te vergisten op de boerderij wordt biogas gemaakt. Door deze boerderijen met elkaar te verbinden via een biogasleiding kan op een centraal punt groengas worden gemaakt Hierbij wordt de link gelegd tussen de energietransitie en de kringlooplandbouw.