CIRCQ pioniert in de circulaire afbouw. Met de diverse circulaire producten bieden ze de sector de mogelijkheid om duurzame keuzes te maken, zonder dat het meer hoeft te kosten. Circq wil de grootste aanbieder worden in circulaire afbouwproducten en zal zich de komende jaren focussen op het aangaan van partnerschappen, het uitbreiden van het aanbod en stroomlijnen van de distributieprocessen. Met deze ambitie zoek je gelijkgestemde koplopers om mee samen te werken en te leren. Om deze verbinding te maken hebben we CIRCQ recent bij Cirkelstad Deventer-Apeldoorn mogen verwelkomen als partner.
Cirkelstad Deventer, maart 2023
Circq geeft circulaire afbouwproducten, zoals systeemplafonds en wandpanelen een tweede leven. Gebruikte panelen worden met samenwerkende partners uit slooppanden geoogst en verwerkt tot een nieuw kwalitatief afwerkproduct voor gebouwen en kantoren. Deze materialen worden opgeslagen, gekeurd en daarna worden ze refurbished, zodat ze weer hergebruikt kunnen worden op een andere locatie. Dit gebeurd niet alleen bij plafondpanelen, maar ook plafondprofielen, systeemwanden en hout waar plafond- en wandpanelen van gemaakt worden.
David van Duffelen is de drijvende kracht achter het jonge bedrijf. Zijn beroep als financieel manager voor verschillende bedrijven in het binnen- en buitenland, liet hij achter zich en oriënteerde zich in de coronaperiode op een andere invulling van zijn carrière. “Al snel stond vast dat het iets met duurzaamheid te maken moest hebben. Via mijn contacten in Oost Nederland kreeg ik het idee om bouwmaterialen uit slooppanden te gaan hergebruiken. Veelal belanden producten zoals plafonds en wanden op de stort terwijl ze met een kleine behandeling weer als een circulair product ingezet kunnen worden. Dat idee is verder uitgewerkt en daar is Circq uit voortgekomen”’ vertelt van Duffelen.
“In plaats dat de materialen de landen op de stort, geven wij ze een tweede leven. De producten voldoen aan de huidige bouweisen en zijn ook niet duurder dan nieuwe producten. Voor onze circulaire plafond panelen hebben we zelfs inmiddels een LCA en een registratie in de Nationale Milieu Database. We kunnen nu aantonen dat de CO2 besparing van de circulaire plafondpanelen 70% is tov een nieuw product. Dubbele winst dus: hergebruik van grondstoffen en minder CO2 uitstoot”’ aldus van Duffelen.
De minerale plafondpanelen en de houten panelen zijn inmiddels goed verkopende producten. De ambitie is om een compleet assortiment circulaire afbouwproducten aan te kunnen bieden. Er wordt ingezet op het ontzorgen van sloopaannemers door niet alleen de onbeschadigde producten terug te nemen, maar ook het overige materiaal. Van Duffelen: “Zo testen we bijvoorbeeld om van beschadigde plafondpanelen isolatiemateriaal te maken. Hoewel het circulaire product daarmee iets minder hoogwaardig dan het origineel, is het altijd nog beter dan storten!”
Het opstarten van een bedrijf gericht op circulair bouwen vraagt om samenwerking. Circq heeft deze samenwerking opgezocht met sloopaannemers en met de groothandel Obimex. Obimex is al een aantal jaren partner van Cirkelstad Deventer-Apeldoorn en had zelf ervaren hoe zij als circulaire pionier voordeel hadden van het netwerk van Cirkelstad. Met deze ervaring zag Circq kansen om een bijdrage te kunnen leveren aan het uitwisselen van kennis en praktijkvoorbeelden rondom circulariteit in de bouw.
“Het netwerk en kennisplatform Cirkelstad kan ons helpen in het realiseren van onze ambitie. Zo zijn we continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om materialen te oogsten en zijn we tegelijkertijd op zoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van de materialen die we binnenkrijgen. Die kennis hebben wij zelf niet allemaal in huis, dus zijn contacten en kennisuitwisseling daarin erg belangrijk. Het klinkt cliché, maar alleen door samen te werken kan dit van de grond komen. We komen dus graag in contact met personen en bedrijven die hieraan mee willen werken!”, sluit van Duffelen af.
Nieuwsgierig geworden naar de circulaire producten van Circq? Kijk op www.circq.nl voor meer informatie en contact.
Circulair samenwerken
Ook interesse om partner te worden van Cirkelstad Apeldoorn of Cirkelstad Deventer en circulair samen te werken? Bekijk dan de partnerpagina of neem contact op met de spinners Eric Kouters en Carmen Oude Wesselink.